SZASZŁYKI Z MARYNOWANEGO W ZIOŁACH ŁOSOSIA Z SALSĄ Z AWOKADO

D71A8759Rybka z grilla? ZAWSZE :-)!  Na upały i na deszcz, smakuje wyśmienicie i  robi się “sama”. Zamarynowany łosoś jest niezwykle soczysty i pyszny, a salsa przyjemnie orzeźwiająca.  W kilka chwil mamy gotowy obiad a oszczędzony czas spędzajmy na słońcu :-)))

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 300 g filetu łososia bez skóry
  • pęczek pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • 8 plasterków cytryny
  • patyczki do szaszłyków

SALSA:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 cebuli
  • miechunka pomidorowa marynowana – opcjonalnie
  • mięta
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Osuszoną i umytą rybę tniemy w grubą kostkę. Wszystkie składniki marynaty blendujemy. Rybę w marynacie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

SALSA: Warzywa tniemy w drobną kostkę, doprawiamy sokiem z cytryny i oliwą.

Na patyczki do szaszłyków nadziewamy łososia przeplatając plastrami cytryny. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy szaszłyki po ok. 3 minuty z każdej strony. Podajemy z salsą warzywną. Pycha!D71A8760

D71A8768

D71A8771

 

D71A8780

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *