SEROWO – POMIDOROWA TARTA Z ANCHOIS

D71A6058

D71A6058

Super prosta i super pyszna, idealna na poniedziałek tarta pomidorowa. Minimum pracy, maksimum smaku. O tej porze roku pomidory zjadam w dowolnych ilościach. Bardzo mnie cieszy coraz większy urodzaj na rynku, pojawiają się rzadkie odmiany, dziwne kształty, piękne kolory. O dziwo sprzedawcy w końcu polecają konkretne odmiany pomidorów na zupę, do kiszenia, na przetwory. Jesteśmy coraz bardziej świadomymi a co za tym idzie coraz bardziej wymagającymi konsumentami. Nasza świadomość wpływa bezpośrednio na zmiany na rynku spożywczym. Wymagajmy, pytajmy, próbujmy, dzięki temu będziemy mieli dostęp do różnych odmian warzyw i owoców. Zaczął się złoty pomidorowy czas, konsumujmy świadomie i ze smakiem :-)

SKŁADNIKI:

  • ciasto francuskie
  • 200 g mieszanki np: parmezanu, wędzonego cheddaru, dziugasa
  • anchois
  • 1 kg pomidorów bawole serce, lub mieszanki rożnych gatunków
  • ćwierć kilo pomidorków koktajlowych
  • 1 pikantna papryczka
  • 1 jajko
  • dymka
  • 100 ml mleka
  • bazylia
  • oliwa

Ciasto francuskie wykładamy do formy do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez ok. 15 min w temp. 180 stopni. Sery ścieramy na tarce, mieszamy z jajkiem, mlekiem. Połowę pomidorów wydrążamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Na podpieczony spód tarty wykładamy pokrojone w kostkę pomidory i wylewamy masę jajeczną. Pozostałe pomidory i papryczkę kroimy w plastry i  układamy  z anchois na tarcie. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min.

Pomidorki koktajlowy, białą część dymki i bazylię tniemy drobno i mieszamy z oliwą.

Tartę podajemy ciepłą z salsą z pomidorków koktajlowych i świeżo mielonym pieprzem.

Przepis powstał przy współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

D71A6104

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *