BIAŁY BARSZCZ Z GRZYBAMI

IMG_4573a

IMG_4557aSpacer po lesie i wizyta w mojej ulubionej piekarni zaowocowały pyszną, jesienną zupą. Połączenie wywaru z grzybów i zakwasu…marzenie!

SKŁADNIKI:

  • ok. pół kg. leśnych grzybów
  • włoszczyzna
  • 3 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • zakwas
  • kilogram ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • tymianek

Do zimnej wody wkładamy obraną włoszczyznę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki warzywa nie zmiękną. Grzyby myjemy i kroimy w małe kawałki. W niewielkiej ilości wody obgotowujemy grzyby, wylewamy wodę z burzynami i przepłukujemy grzyby. Wywar warzywny odcedzamy , dodajemy pokrojone ziemniaki i solimy. Gotujemy ok. 10 minut i dodajemy grzyby, liść laurowy ziele angielskie, jałowiec i świeżo mielony pieprz. Do wywaru dolewamy zakwas zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Ponownie doprawiamy solą, pieprzem i podajemy ze świeżym tymiankiem.

mix

IMG_4563a

2 komentarze

    • Zawsze obgotowuję grzyby i wylewam pierwszy wywar z burzynami, profanacja czy nie u mnie działa wyśmienicie, podobnie postępuję z mięsem. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *