FOCACCIA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

D71A9385

D71A9371Lato powoli zamienia się w jesień, a to oznacza sezon na pomidory. Foccacia to zawsze dobry pomysł, a z pachnącymi pomidorkami jest świetnym dodatkiem do past np. takich jak tu, lub podana z oliwą i solą. Pomidorowe szaleństwo czas zacząć :-)

SKŁADNIKI:

  • 40 g. świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • ćwierć kilo pomidorków koktajlowych
  • bazylia
  • sól morska

W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać szczyptę cukru, łyżeczkę mąki i odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do misy dodać zaczyn i wyrabiać powoli dodając oliwę. Wrobione ciasto odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia, blachę piekarnika smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. Rozciągamy ciasto delikatnie tak, aby wypełniło całą blachę. Przecięte na pół pomidorki i listki bazylii układamy na cieście, posypujemy solą morską i odstawiamy na kolejną godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni pieczemy focaccie ok. 30 minut. Podajemy z oliwą i solą morską.

D71A9376

Warzywa psiankowate 2014

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *