Bakłażan/oberżyna/gruszka miłości to piękne i pyszne warzywo jest bardzo wdzięcznym tematem w kuchni. Jednym z moich ulubionych dań jest pasta z pieczonych bakłażanów. Bardzo prosta i zdrowa, może być podawana jako dodatek do pieczywa, dip do warzyw, lub jako samodzielne danie.
SKŁADNIKI:
- 2 duże bakłażany
- 1 pomidor malinowy
- 1 cebulka dymka
- 1/2 pęczka kolendry
- sok z połówki cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Bakłażany pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 1,5 godziny. Pomidora, cebulę i czosnek drobno kroimy, lub miksujemy w blenderze. Upieczone bakłażany wydrążamy i drobniutko siekamy. Pomidora, cebulę, i czosnek mieszamy z bakłażanami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy posypane natką kolendry.
Tak sobie myślę, że może taką pastą przekonam mojego męża do bakłażana! Zapraszam Cię do udziału w mojej akcji Warzywa psiankowate 2013. P.s. Jam też Łodzianka 😉
Jeśli mąż lubi pikantne smaki można do pasty dodać papryczkę chilli, pasta jest pyszna:-) Dziękuję za zaproszenie i pozdrawiam Łodziankę:-)))