SAŁATKA Z ROSZPONKI, GRILLOWANYCH BRZOSKWIŃ I DOJRZEWAJĄCEJ WŁOSKIEJ SZYNKI

IMG_2975A

IMG_2982aPo raz kolejny połączenie słodkich, soczystych owoców i słonego, wytrawnego mięsa zachwyca. W zależności od dressingu możemy iść w stronę słodkich aromatów, lub pozostać przy wytrawnych smakach. Ja zdecydowanie wybieram tę drugą opcję i liście roszponki, wymieszane z ziołami skropiłam jedynie oliwą i octem balsamicznym. Idealny letni obiad.

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 3 brzoskwinie
  • 1/3 opakowania roszponki
  • 4 plastry dojrzewającej szybki
  •  parmezan
  • zioła: mięta, bazylia, melisa
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pocięte w ósemki brzoskwinie. Kiedy już owoce lekko zmiękną dodajemy miód i sok z cytryny i smażymy aż syrop oblepi owoce. Na suchej rozgrzanej patelni podsmażamy szynkę. Roszponkę mieszamy z ziołami, oliwą i octem balsamicznym, dodajemy brzoskwinie, szynkę i tarty parmezan. Smacznego!

mix

IMG_3039a

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *