KLUSKI LENIWE Z FIGAMI W MIODZIE

D71A0977Przy prostych daniach takich jak kluski leniwe najważniejsza jest jakość wykorzystanych produktów. Kiedy dostałam pyszny domowej robiony biały ser z prawdziwego wiejskiego mleka zachciało mi się prawdziwych domowych leniwych 🙂 W zeszłym roku robiłam je bardzo często i kilku miesięczna przerwa sprawiła, ze nie mogłam się od nich oderwać, szczególnie, że aura fatalna i podnosić morale jakoś trzeba 🙂 Przyznam, że dodatek fig był przypadkowy, pięknie dojrzały na parapecie i aż się prosiły o podsmażenie w miodzie. Zjadłam dużo, ale ciągle za mało ;-))

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 400 g tłustego białego sera
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka mąki
  • 4 figi
  • łyżka masła
  • łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z białym serem, dodajemy ubite białka, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki, które delikatnie spłaszczamy i tniemy na niewielkie kluseczki. Gotujemy w gorącej, osolonej wodzi ok. 1 minutę po wypłynięciu na powierzchnie.

Na dużej patelnie rozpuszczamy masło z miodem, dodajemy porcjami leniwe i podsmażamy aż delikatnie się zrumienią, dodajemy pokrojoną w ćwiartki figę i podsmażamy ok. 30 sek. Podajemy posypane cynamonem. Pycha!

D71A0990

Ten post dostępny jest także w języku: angielski

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *