PIKANTNE MULE Z BIAŁYM WINEM

Mule

W tym całym szaleństwie niepewności kurczowo trzymam się jedzenia. Dla mnie to jedyny pewnik! I o ile na codzień wcinam fasolkę – tak się składa, że uwielbiam 😉 ziemniaczki, kasze i kiszonki, tak raz w tygodniu szaleję. Zamawiam sobie coś wyjątkowego, albo z ulubionej restauracji, albo mega produkt z którym mogę poszaleć. W zeszłym tygodniu były to boskie mule! Tak jak na poczatku wiele osób znalazło ukojenie w kupnie papieru toaletoweg – zapas na całe życie – ja to ukojenie znajduję w gotowaniu. Celebracja, smak, rytuał to czynniki które powodują, że wraca do mnie spokój i równowaga. Świeżutkie mule w bardzo pikantnym sosie z kielkiszkiem ulubionego wina zrobiły nam cudowną sobotę. Do tego z głośników sączyło się urocze italo disco summer mix i nóżka sama chodziła do tańca!

SKŁADNIKI:

  • 1 kg muli
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka pikantnego pesto sycylijskiego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki

PRZYGOTOWANIE:

Na maśle podsmażamy posiekaną szalotkę, dodajemy posiakany czosnek i smażymy minutę. Do warzyw dodajemy pesto i  chili, smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy wino i zagotowujemy, dodajemy mule ( oczywiście te otwarte przed gotowaniem, wyrzucam) przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy potrząsając kilka razy przez 6-8 min. Mule podajemy posiekane natką pietruszki!

Mule z białym winem
Mule z białym winem
Mule z białym winem
Mule z białym winem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *