ZAPIEKANE ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z ORZECHAMI I MOZARELLĄ

roladki z bakłażana
roladki z bakłażana

Czekając na to szalone ocieplenie, ktore dziś rano obiecywała pogodynka, rozgrzewam się wariacją na temat kuchni włoskiej. Roladki z bakłażana to danie proste, sprawdzone i genialnie pyszne! Sery w jesiennych daniach to dozwolony grzeszek i nie bójmy się ich nadużywać w końcu wydatek energetyczny przy niskich temperaturach jest ogromny! A pomidory i bakłażan jakie znalazły się w tej zapiekance to ostatnie działkowe zbiory, własne  warzywa mają inny smak, może dlatego tak tonę w zachwytach nad tym prostym połączeniem smaków 😉

PRZEPIS NA ZAPIEKANE ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z ORZECHAMI I FETĄ 2 PORCJE

SKŁADNIKI:

  • 1 bakłażan
  • 2 szt sera mozarella
  • garść orzechów laskowych
  • oliwa
  • 1 szt sardeli
  • 1 ząbek czosnku wędzonego
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana tniemy wzdłuż na cienkie plasterki. Na patelni grilowej na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy plastry bakłażana. Mozarellę tniemy w plastry. Na każdym plasterku bakłażana układamy plasterek sera i zwijamy w rulonik. Roladki układamy jedna przy drugiej.

W małym garnuszku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek, drobno posiekaną sardelę i zalewamy pasatą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i redukujemy sos. Roladki zalewamy sosem, układamy wokół pociętę w ćwiartki pomidory, dodajemy orzechy i starty parmezan. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min w temp. 200 stopni. Podajemy ciepłe. Pycha!!!

Tu znajdziecie pozostałe przepisy na bakłażanowe wariacje.

Zapiekane w sosie pomidorowym roladki z bakłażana
Zapiekane w sosie pomidorowym roladki z bakłażana

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *