WARZYWNE CURRY Z PIECZONĄ DYNIĄ

vegetable curry

Zima co roku zaskakuje drogowców, a mnie co roku zaskakuje spadająca jesienią temperatura. Jestem nieprzygotowana emocjonalnie i fizycznie na nagłe 5 stopni, wiatr i deszcz. Mój organizm zachowuje się jakbym miała zimować w szałasie i zaczyna domagać się pierdyliardów kalorii. Próbuję go delikatnie przechytrzyć i zamiast kanapki ze słoniną rozgrzewam się warzywnym curry, które i kolorem i smakiem pozwala przejść przez jesień z uśmiechem. Zrobicie je błyskawicznie i wyliżecie talerze. Smacznego!

PRZEPIS NA WARZYWNE CURRY W SOSIE Z PIECZONEJ DYNI

SKŁADNIKI:

  • 1 kg dyni
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 500 ml bulionu
  • 2 szalotki
  • kawałek imbiru
  • 400 g groszku mrożonego
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g boczniaków
  • 100 g masła
  • kolendra
  • czerwona pasta curry

PRZYGOTOWANIE:

Dynię pieczemy w całości ok. 30 min w 200 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wydrążamy miąższ łyżeczką. Blendujemy na mus.

Ziemniaki najlepiej w skórce, lub obrane kroimy w wiartki i obgotowujemy al dente.

Na maśle podsmażamy posiekaną szalotkę, imbir i czosnek. Dodajemy pastę curry i smażymy kolejne 2-3 min. Do warzyw  dolewamy bulion i mus z dyni, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż warzywa zmiękną, dopiero wtedu dolewamy mleczko kokosowe i już nie zagotowujemy tylko delkatnie podgrzewamy.

Na maśle podsmażamy pocięte w paski boczniaki, doprawiamy delikatnie solą.

Curry podajemy z podsmażonymi grzybami i świeżą kolendrą. Pycha!

curry

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *