SAŁATKA Z BOBU Z PĘCZAKIEM, PUDREM OLIWKOWYM I WĘDZONYM PSTRĄGIEM

D71A9689Już  jest! Na rynku pojawił się młody bób !!! Uwielbiam go w każdej postaci – z wody, duszonego w piwie z boczkiem, w hummusie, jako pure, czy bazę sałatek. Ten przepis to super pyszna i super zdrowa sałatka, którą można potraktować jako lunch, lub kolację. Opcjonalnie można do niej dodać np. wędzonego pstrąga, lub inną wędzoną rybę, wtedy mamy już syty obiad :-)  Smacznego!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 0,5 kg bobu
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • sól
  • mięta
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 młoda cebula dymka
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • dziugas
  • wędzony pstrąg -opcjonalnie

PUDER OLIWKOWY:

  • słoik czarnych drylowanych oliwek

PUDER: oliwki odsączamy z zalewy, wykładamy na blachę i suszymy w temp. 100 stopni, aż będą twarde jak małe kamyki. Wysuszone oliwki mielimy w blenderze na drobny pył.

Pęczak przelewamy zimną wodą. Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy pęczak i zalewamy szklanką wody. Gotujemy aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn.

Bób gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy.

Białą część dymki drobno siekamy. Oliwę, cytrynę, musztardę i dymkę łączymy.

Ugotowany pęczak, bób, miętę i sos mieszamy w misce. Sałatkę podajemy posypaną pudrem z oliwek, z serem dziugas i opcjonalnie z wędzonym pstrągiem. Pycha!

D71A9712

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *