ŁOSOŚ TERIYAKI Z PIKANTNĄ SALSĄ TRUSKAWKOWĄ

D71A8106a]Bardzo dawno nie jadłam łososia i kiedy natknęłam się w sklepie na wyjątkowo świeży okaz nie mogłam mu się oprzeć. Postawiłam go jednak delikatnie odczarować. To moja letnia wariacja, która okazała się najlepszym rybnym daniem jakie jadłam w ostatnim czasie. Zróbcie koniecznie! Coś czuje, że truskawkowy sezon w tym roku będzie u mnie sezonem wytrawnych truskawek:-) To danie to idealna propozycja na nadchodzący długi weekend, szybkie w przygotowania i powalające smakiem!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 300 g filet z łososia ze skórą
  • łyżka sosu teriyaki
  • łyżka masła klarowanego

SALSA:

  • szklanka pociętych w kostkę truskawek
  • mała łyżeczka pikantnej pasty takiej jak tu
  • pół pęczka kolendry
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 słodki pomidor np. malinowy
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka oliwy

Wszystkie składniki salsy drobno kroimy i łączymy w misce. wstawiamy do schłodzenia na min. kwadrans do lodówki.

Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło. Łososia smarujemy sosem teriyaki. Na patelni skórą do dołu układamy łososia i smażymy ok. 5-7 min. w zależności od grubości ryby od czasu do czasu polewając rybę gorącym masłem od góry. Rybę odwracamy na ostatnie 2 minuty od strony mięsa i smażymy na dużym ogniu.

Podajemy natychmiast z truskawkową salsą.

Przepis powstał przy współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli

D71A8097

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *