MARYNOWANE W ZIOŁACH SIELAWY

D71A6755

D71A6763Bardzo lubię grillowane małe rybki, mogą to być sardynki, sielawy, stynki… Poniższy przepis to super prosta śródziemnomorska wariacja na temat rybek z grilla jedzonych nad brzegiem morza i tęsknota za wakacjami. Zdrowo, prosto, przyjemnie i nostalgicznie :-)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 10 szt małych rybek np. sielaw

MARYNATA:

  • pęczek pietruszki
  • 1/2 pęczka mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 szalotka, lub dymka
  • skorka otarta z cytryny
  • sól

Składniki marynaty blendujemy na gładko. Sardynki nacinamy w 3-4 miejscach pod kątem, tak aby marynata pokryła szczelnie rybę. Zostawiamy ok. 2 łyżki marynaty do podania, pozostałą częścią obkładamy rybki i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Rybki grillujemy lub smażymy na patelni, podajemy z odłożoną marynatą.  Pycha!

grilled-fish

D71A6772

Tags from the story
, , , ,

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *