Połączenie sezamowej pasty tahini z bobem bardzo mi odpowiadało w ostatniej sałatce, powtórzyłam tę harmonie smaków w trochę innym wydaniu z pysznymi smażonymi kurkami. Poniższe proporcje to minimum 3 porcje, w zależności czy hummus potraktujemy jako samodzielne danie, czy dodatek do mięsiwa. Mnie do tego dania nic oprócz szklanki domowej lemoniady do schłodzenia nie potrzeba! Smacznego!
HUMMUS:
- 1/2 kg bobu
- 1/4 szklanki pasty tahini
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 50 ml lodowatej wody
- olej rydzowy
KURKI:
- 100 g kurek
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyżka posiekanej natki pietruszki
Ugotowany do miękkości bób w osolonej wodzie obieramy, odkładamy kilka ziaren do dekoracji pozostałe blendujemy z innymi składnikami hummusu, jeśli pasta jest zbyt gęsta dodajemy lodowatą wodą.
Kurki z czosnkiem podsmażamy na maśle i dodajemy posiekaną pietruszkę.
Hummus podajemy skropiony olejem rydzowym z obranym bobem i podsmażonymi kurkami. Smacznego!
Ten post dostępny jest także w języku: angielski