SAŁATKA Z MARYNOWANĄ KACZKĄ


okładka ” Wagamama ways with noodles” to książka, po którą z przyjemnością sięgam kiedy mam ochotę na odrobinę Azji na talerzu. Przepisy zebrane w książce są szybkie, proste i bardzo smaczne. Poniżej wariacje na temat sałatki z kaczką:)

 

 

 

SKŁADNIKI – na 2 osoby:

  • łyżka octu ryżowego
  • łyżka miodu
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 pierś kaczki pocięta na cienkie plastry
  • łyżka oliwy
  • 200g. noodli somen
  • garść pociętej dymki
  • 1/2 ogórka pociętego w cienkie paseczki
  • 1 mała marchew pocięta w cienkie paseczki
  • pół papryczki chilli
  • 2 cm kawalek imbiru
  • 2 łyżki sosu hosin
  • 2 łyżki sezamu przyrumienione na suchej patelni

Składniki marynaty czyli ocet ryżowy, miód, sos sojowy i wodę wymieszaj i zagotuj, kiedy miód się rozpuści zdejmij z ognia i wystudź. Ostudzoną marynatą zalej kawałki kaczki, odstaw na co najmniej godzinę a najlepiej na noc do lodówki. Przygotuj noodle zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W woku rozgrzej oliwę i podsmaż papryczkę chilli z imbirem, dodaj mięso i  przez 3-4 minuty smaż kawałki kaczki wyjęte z marynaty – po usmażeniu odstaw.  W dużej misce wymieszaj warzywa z noodlami i sosem hosin, na wierzchu ułóż kawałki podsmażonej kaczki i posyp uprażonym sezamem.

IMG_4032


mix2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *