KOLOROWA, EGZOTYCZNA SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CYTRUSAMI

D71A8121Dziś po raz pierwszy w tym roku skrobałam szyby w aucie. Przyszło nieuniknione poczucie zziębnięcia i przemarznięcia. Nie lubię. Nie poddaję się jednak aurze i na lunch zajadam się kolorowymi sałatkami z ogromną dawką witamin. Połączenie słodko – gorzkich cytrusów ze słoną wędzoną rybą i pikantno – słodkim dressingiem to strzał w 10! Nie dość, że pięknie, to smacznie i zdrowo, bo bez soli. Jest to moja kolejna propozycja w ramach akcji Cisowianka – Gotujmy zdrowo. Mniej soli. Sałatki to idealna propozycja, aby ograniczyć zużycie soli w naszej diecie. Pyszne winegrety na bazie ziół, oliwy, cytryny powodują, że nie potrzebujemy dodatkowych przypraw, a tym bardziej soli. Kiedy z naszych straganów znikają owoce i warzywa nadchodzi czas na pyszne cytrusy, które o tej porze roku są najsmaczniejsze i dostarczą nam niezbędnych witamin. Ta sałatka to zastrzyk energii na cały dzień. Od samego patrzenia na te kolory robi mi się lepiej na sercu:-)

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 300 g wędzonego na zimno łososia
  • 1 pomarańcza
  • 1 biały grejpfrut
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 granat
  • pół pęczka kolendry
  • oliwa
  • sok z 1/2 cytryny
  • avocado
  • musztarda figowa

Grejpfruty i pomarańczę, obieramy i dzielimy na segmenty. Z oliwy, soku z cytryny i musztardy figowej robimy prosty winegret. Łososia tniemy bardzo ostrym nożem na cieniutkie plasterki. Kolendrę wraz z łodyżkami drobno siekamy.  W dużej misce, łączmy wszystkie składniki. Sałatkę podajemy posypaną świeżym granatem i na boku avocado skropione słodko-pikantnym winegretem. Pycha!

D71A8160

D71A8125

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *