PYSZNE ZAPIEKANE NACHOS Z CIECIERZYCĄ

D71A0786Jak karnawał, to karnawał. Postanowiłam pofolgować sobie nie tylko z pączkami i zrobiłam najlepszą wegetariańską zapiekankę z nachos jaką jadłam. Serio, nie zastanawiajcie się czy ja zrobić, postarajcie się po prostu nie pochłonąć jej na raz w całości :-) Jest mocno pikantna, bardzo sycąca i mocno uzależniająca. Bardzo lubię kuchnię meksykańską, a szczególnie tę w wydaniu kalifornijskim, niestety to nie sezon na słoneczne warzywa w Polsce, ale spokojnie w tym daniu nie wyczujemy różnicy!

SKŁADNIKI:

  • opakowanie nachos
  • 1 awokado
  • 1,5 papryczki habanero
  • pęczek świeżej kolendry
  • 3 szalotki
  • pół puszki ciecierzycy
  • szklanka startego cheddaru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki domowego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • limonka
  • 1 dymka
  • świeża mięta
  • sól
  • pieprz
  • śmietana

Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną szalotkę, 1 posikaną papryczkę habanero, czosnek. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę nachos na które wykładamy podsmażone warzywa, ciecierzycę, przecier pomidorowy i połowę sera. Układamy kolejną warstwę nachos i posypujemy je żółtym serem. Zapiekamy przez ok. 15 minut w 180 stopniach. Awokado, dymkę, zioła i papryczkę habanero drobno siekamy, doprawiamy sokiem z limonki, solą, pieprzem i wykładamy na zapieczone nachosy. Podajemy śmietaną. Pycha!

D71A0390

D71A0777

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *