PIECZONA BRUKSELKA Z DOMOWYM MAJONEZEM GRZYBOWYM

D71A0709

D71A0709

Przez kilka ostatnich lat moją ulubioną brukselką była zapieczona brukselka z boczkiem, aż do TEJ brukselki :-) Ten wręcz banalnie prosty przepis po raz kolejny pokazuje wyższość warzyw pieczonych na gotowanymi, a wręcz często rozgotowanymi. Proste dodatki i koniecznie domowy majonez sprawią, domownicy zaczną wzdychać do tych małych ślicznych kapustek :-)

SKŁADNIKI:

  • ćwierć kilo brukselki
  • oliwa
  • sól grzybowa
  • pieprz
  • drobno starty ser dźugas

Brukselki kroimy na ćwiartki, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w 200 stopniach przez kwadrans.

DOMOWY MAJONEZ:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól grzybowa
  • biały pieprz
  • 1 drobno zmielony podgrzybek suszony
  • 200 ml oleju roślinnego

Żółtka ubijamy na jasną masę z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i zmielonym podgrzybkiem. Do ubitych żółtek bardzo powoli dolewamy olej i miksujemy, do momentu otrzymania gładkiego, puszystego majonezu.

Upieczone brukselki podajemy z majonezem na boku, lub mieszamy w miseczce i podajemy z dziugasem. Pyszności.

D71A0685

Untitled-1

D71A0718

Tags from the story
,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *