PYSZNA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Zapiekanka z ziemniaków

Mojego Tefala Cuisine Companion uwielbiam w głównej mierze za ostrza do siekania i tarcia. Posiekanie ziemniaków na piękne, równiuteńkie talarki do tej zapiekanki trwało krócej niż minutę. Po ziemniakach do tarcia trafił ser i mogłam składać danie do pieczenia. Ziemniaki to taki mój comfort food. Długo się od nich odganiałam a teraz mogłabym je jeść non stop, a że jestem typową hedonistką to jeśli mam na coś chrapkę nigdy sobie nie odmawiam 🙂 Przyznam, nie zawsze wychodzi mi to na zdrowie, ale cóż lepiej żałować, że się nabriło, niż nudzić się w aureoli 🙂 To co, robicie zapieksy?

PRZEPIS NA PYSZNĄ ZAPIEKANKĘ Z ZIEMNIAKÓW

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 1/2 główki czosnku
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 por
  • 200 g tartego parmezanu
  • rozmaryn
  • papryka wędzona
  • 250 ml śmietany 36%

PRZYGOTOWANIE :

Tefal Cuisine Companion: Umyte ziemniaki i pora tniemy szatkownicą na prędkości 9 przez ok. minutę. Ziemniaki przekładamy na durszlak i pozwalamy im odciec. My w tym czasie przez 15 sek na tarczy z drobną tarką  trzemy parmezan an prędkości 9.

Czosnek, rozmaryn siekamy i z wędzoną papryką mieszamy ze śmietaną.  Masło rozpuszczamy, solimy i pieprzymy.

Masłem pokrywamy ziemniaki i układamy je warstwami w tortownicy, lub innym naczyniu do zapiekania. Każdą wartswę smaryjemy śmietanką i posypujemy serem.

Tortownicę przykrywamy folią do pieczenia. Zapiekankę wstawiamy na 40 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 40 min. Gotowe!

Metoda tradycyjna: Ziemniaki musimy cieniutko posiekać, najlepiej szatkownicą, tak aby plasterki miały jednakową grubość. Pora drobno kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce.

Czosnek, rozmaryn siekamy i z wędzoną papryką mieszamy ze śmietaną.  Masło rozpuszczamy, solimy i pieprzymy.

Masłem pokrywamy ziemniaki i układamy je warstwami w tortownicy, lub innym naczyniu do zapiekania. Każdą wartswę smaryjemy śmietanką i posypujemy serem.

Tortownicę przykrywamy folią do pieczenia. Zapiekankę wstawiamy na 40 min do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 40 min. Gotowe!

Galette ziemniaczane
Galette ziemniaczane

5 komentarzy

  • Pani Magdo,
    Ten przepis jest delikatnie mówiąc beznadziejny! Pomijam, że zaczyna się od kryptoreklamy. Pomijam, że nie podaje Pani, kiedy i gdzie dodać pora. Ziemniaki bez jakiejkolwiek obróbki cieplnej przed są surowe!!! Zrobiliśmy wszystko tak, jak w Pani przepisie i właśnie 200 g świetnego parmezanu ląduje w śmieciach. Radzę trochę przemyśleć temat, zanim zdecyduje się Pani wrzucić ten hit do sieci. Chyba, że chce Pani otruć ludzi. Wesołych Świąt!

    • Pani Agnieszko, przykro mi, że nie wyszło Pani to danie, ale niemożliwe jest aby ziemniaki pocięte w cieniutkie plasterki po 80 minutach w piekarniku były surowe. Proszę przeanalizować krok po kroku, może gdzieś wkradł się błąd w wykonaniu. Pozdrawiam, Magda

    • Wczoraj ponownie wykonałam to danie i wszystko wspaniale w nim na szczęście gra, proszę się nie poddawać i ponownie spróbowaać, na prawdę warto!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *