NAJLEPSZY BARSZCZYK UKRAIŃSKI Z PIECZONYCH BURAKÓW

D71A1098

D71A1098

Nie wiem co takiego jest w buraczkach i fasolce, że tak je kocham. Wczoraj moja Mama zrobiła jedną z moich ukochanych sałatek jaś+kiszone buraczki+kiszony ogórek z toną pieprzu. Dzisiaj barszczyk i znowu fasolka, buraczki… i znowu szczęście :-) To moje najukochańsze zimowe comfort food, sezonowe, zdrowe i nieprawdopodobnie pyszne. Zostawiam Was z tą genialną zupą i znikam na wakacje szukać inspiracji :-)

SKŁADNIKI:

  • pęczek koperku
  • 1 kg podłużnych buraków
  • 300 g pręgi wołowej
  • włoszczyzna
  • 1/2 szklanki suchej fasoli białej
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • jogurt grecki
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 cytryny

Buraki myjemy, osuszamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i pieczemy ok. 1 godziny, aż będą miękkie.

Wołowinę zalewamy zimną woda zagotowujemy, aż pojawią się szumowiny. Wylewamy wodę, myjemy mięso i garnek, ponownie zalewamy wołowinę zimna wodą, solimy, zagotowujemy i zmniejszamy ogień na minimum. Obraną i umytą włoszczyznę  dokładamy do gotującego się mięsa. Gotujemy na małym ogniu ok. 2 godziny.

Fasolę zalewamy wodą z liściem laurowym i pieprzem ziarnistym, gotujemy aż fasolka zmięknie.

Bulion odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do bulionu, do którego dolewamy również fasolkę z wodą w której się gotowała. Gotujemy ok. 10 minut.

Buraki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy je do bulionu z  warzywami zagotowujemy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, posiekanym koperkiem i sokiem z  cytryny.

Zupę podgrzewając staramy się nie zagotować, aby nie straciła koloru. Podajmy z jogurtem greckim. Najlepsza!

D71A1109

D71A1137

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *