DROŻDŻOWE ZAWIJASY Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

zawijasy drożdżowe

D71A0034a

Zimą w każdym domu powinien unosić się zapach ciasta drożdżowego.Nic tak nie poprawia nastroju jak ciepła bułeczka i szklanka mleka. Ciepłe ciasto, uzależnia,otula i nie pyta…;-) A farsz, to już kwestia fantazji, konfitury, owoce, czy jak poniżej cynamon z cukrem i masłem. Pyszka! Jutro będą bułeczki  z konfiturą z czarnego bzu, a pojutrze z malinami, a popojutrze z bananami i pistacjami i może jakoś do wiosny zleci. Pomiędzy bułeczkami zrobię tysiąc przysiadów i będę udawała, że drożdżowe jest dietetyczne i idzie w cycki;-)

PRZEPIS NA DROŻDŻOWE ZAWIJASY

SKŁADNIKI:

  • 47 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g mąki
  • 150 g masła
  • 3 jaja

FARSZ:

  • opakowanie cynamonu
  • łyżka roztopionego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

POLEWA:

  • laska wanilii
  • tabliczka białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże, ciepłe mleko i połowę cukru mieszamy i odstawiamy na 20 minut, aż rozczyn zacznie pracować. Do dzieży przesiewamy mąkę,dodajemy zaczyn, jaja i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto około 10 minut, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby je odgazować, rozwałkowujemy i wykładamy farsz. Ciasto zwijamy i tniemy w plastry. W tortownicy układamy ciasno zawijasy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy ok. 30 min w temp. 160 stopni.

W garnuszku podgrzewamy śmietankę z ziarnami wanilii i białą czekoladą. Polewę wylewamy na ciepłe bułeczki, zjadamy natychmiast 😉

D71A0035

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *