Inspiracją do tej sałatki było pyszne danie rodem z kuchni hawajskiej, które miałam przyjemność zjeść na plaży w Venice Beach, oraz świąteczne przejedzenie rodem z kuchni polskiej, które miałam ogromną przyjemność zafundować sobie w Krynicy Zdrój podczas rodzinnych świąt. W wersji oryginalnej był to marynowany tuńczyk podany ryżu z dodatkiem wasabi, sosu sojowego i sezamu. Ja ryż zastąpiłam moją ulubioną komosą ryżową, a do marynaty dodałam pikantną pastę sambal oelek. Wasabi użyłam do wykończenia i delikatnie obsypałam całe danie zielonym, pikantnym proszkiem. Zaledwie z kilku składników przygotujemy rewelacyjne, dietetyczne danie, które możemy zaserwować w karnawale z kieliszkiem szampana oczywiście 😉
PRZEPIS NA POKE
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 500 g bardzo świeżego łososia
- 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
- 1/3 szklanki oleju sezamowego
- 1/3 łyżeczki pasty sambal oelek
- 2 cebulki dymki
- 1/2 szklanki czarnej quinoa
- 1 awokado hass – opcjonalnie
- wasabi w proszku
PRZYGOTOWANIE:
Łososia tniemy w kostkę i marynujemy mieszance w sosów i pikantnej pasty sambal oelek z drobno posiekaną dymka. Quinoa gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją z opakowania. Do miseczek nakładamy komosę ryżową, wokół układamy łososia i posypujemy przez drobne sitko wasabi. Opcjonalnie podajemy z awokado skropionym sokiem z cytryny.
Przepisy powstały we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.