POKE POKE CZYLI SAHIMI SURFERA Z CZARNĄ KOMOSĄ RYŻOWĄ

poke poke

D71A9381

Inspiracją do tej sałatki było pyszne danie rodem z kuchni hawajskiej, które miałam przyjemność zjeść na plaży w Venice Beach, oraz świąteczne przejedzenie rodem z kuchni polskiej, które miałam ogromną przyjemność zafundować sobie w Krynicy Zdrój podczas rodzinnych świąt. W wersji oryginalnej był to marynowany tuńczyk podany ryżu z dodatkiem wasabi, sosu sojowego i sezamu. Ja ryż zastąpiłam moją ulubioną komosą ryżową, a do marynaty dodałam pikantną pastę sambal oelek. Wasabi użyłam do wykończenia i delikatnie obsypałam całe danie zielonym, pikantnym proszkiem. Zaledwie z kilku składników przygotujemy rewelacyjne, dietetyczne danie, które możemy zaserwować w karnawale z kieliszkiem szampana oczywiście 😉

PRZEPIS NA POKE


SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 500 g bardzo świeżego łososia
  • 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego
  • 1/3 szklanki oleju sezamowego
  • 1/3 łyżeczki pasty sambal oelek
  • 2 cebulki dymki
  • 1/2 szklanki czarnej quinoa
  • 1 awokado hass – opcjonalnie
  • wasabi w proszku

PRZYGOTOWANIE:

Łososia tniemy w kostkę i marynujemy mieszance w sosów i pikantnej pasty sambal oelek z drobno posiekaną dymka. Quinoa gotujemy w wodzie zgodnie z instrukcją z opakowania. Do miseczek nakładamy komosę ryżową, wokół układamy łososia i posypujemy przez drobne sitko wasabi. Opcjonalnie podajemy z awokado skropionym sokiem z cytryny.

 Przepisy powstały we współpracy z  Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.

dyptyk

D71A9395

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *