ŚWIĄTECZNE SPOTKANIE W WATER & WINE

IMG_1987

Na początku grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji wigilijnej w Water & Wine – koncepcie restauracyjnym przy rozlewni wody Cisowianka. Wraz z Maią z Qmam Kaszę, Kasią z Chilli Bite, Madzią z Crust & Dust, Agatą z Kuchni w formie, oraz Ewą Olejniczak, Sebastianem Olmą i Pawłem Kibartem zostaliśmy nakarmieni przez Marka Flisińskiego, którego dania dokumentnie nas zauroczyły.

D71A8329

Po krótkim relaksie zasiedliśmy do stołu zza którego słychać było tylko czasem cichsze, czasem głośniejsze mlaskanie i pomrukiwanie 😉

D71A8358

Rozpoczęliśmy od herbatki z pęczaku i musu z raków na grzance z liśćmi nasturcji.

D71A8381

Była też chrupiąca skóra z troci i kawior z jesiotra – pycha!

D71A8364

I śledzik…. o którym czasem jeszcze myślę 😉

D71A8391

Następnie podano raki ze śmietaną i koprem.

D71A8414a

Pierogi z kapustą i grzybami:

D71A8419

Wędzonego węgorza  z ogórkiem i foie gras:

D71A8437

Barszcz grzybowy z truflą:

D71A8452

Rybę po grecku z paloną pietruszką:

D71A8470a

I w końcu weszliśmy w słodycze… zaczęliśmy od dyni z czekoladą:

D71A8486

Następnie pokruszyliśmy zmrożone zioła i posypaliśmy nimi lody makowe :-)

D71A8513

Ucztę zakończyliśmy niezwykłymi lodami z topinamburu z prażonym słonecznikiem:

D71A8545

Jak na każdym spotkaniu kiedy gotuje szef Marek Flisiński talerze były wylizywane, a dania rozbierane na składniki pierwsze i szeroko komentowane. We wszystkich kompozycjach widać było niesamowitą znajomość produktu, szacunek do jedzenia i miłość do kuchni. Piękno jedzenia i otoczenia absolutnie przełożyło się na atmosferę całej kolacji. Wyszłyśmy  odurzone kunsztem kuchni w Water & Wine wpraszając się na kolejną kolację już w 2016 r. 😉

D71A8429

zdjęcie zbiorowe: Maciej Stankiewicz

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *