DOMOWE CURRY Z KURCZAKIEM I DYNIĄ

IMG_4742bDynia – pomarańczowa, słodka, piękna. Symbol jesieni na straganie. Nie mogę przejść obok niej obojętnie, przerabiam, piekę, duszę – eksperymentuję. Tym razem była podstawą pysznego, rozgrzewającego, jesiennego curry z aromatycznym ryżem. Błyskawiczny słoneczny obiad. Pycha!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 4 cm korzeń imbiru
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • trawa cytrynowa
  • 2 szalotki posiekane w piórka
  • dymka
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 kg dyni
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 torebka ryżu
  • cytryna
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • oliwa
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy szalotkę, dynię i obsmażamy ją ze wszystkich stron. W blenderze mielimy na gładką pastę chilli, imbir, drobno posiekaną trawę cytrynową czosnek i dymkę. Pastę dodajemy do podsmażonej dyni, która powinna już lekko zmięknąć zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy paprykę, kurkumę i gotujemy aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana – mnie to zajęło ok. 10 minut. Na patelni podsmażamy pociętą w małe kawałki pierś kurczaka – mięso smażyłam na oleju na bardzo mocnym ogniu, tak, że było ładnie zarumienione i dodajemy go do podgotowanej dyni. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy łyżkę cytryny,  podajemy posypane natką pietruszki, lub kolendry.

Ryż gotujemy z odrobiną soli i sokiem z połowy cytryny, możemy również dodać do wody pieprz syczuański, goździki, lub anyż – ryż przejdzie aromatem przypraw.

IMG_4731a

 IMG_4722a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *