GRILLOWANY SCHAB W PIKANTNEJ MARYNACIE

IMG_4650a

IMG_4650aPostanowiłam zmierzyć się ze schabem.  Jest to część mięsa, którą toleruję jedynie w formie klasycznego kotleta schabowego, najchętniej z kostką i polędwiczką. Chciałam jednak odczarować ten pozornie suchy kawałek mięsa nadziewany śliwką/morelą, lub pieczony w majeranku. Schab z grilla jest zaskakująco soczysty, a dobra marynata „robi” resztę dania.

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 x 2,5 cm kotlety schabowe
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • sok z połowy wyciśniętej cytryny
  • sól
  • 1/2 opakowania rukoli
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • opcjonalnie ulubione dodatki do sałatki ja użyłam faszerowanych fetą oliwek i ostrych papryczek

W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, miód, pieprz cayenne, sos Worcestershire i sok z cytryny. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej obsmażamy kotlety po ok. 2 – 3 minuty z każdej strony. Obsmażone kotlety smarujemy z wierzchu marynatą i wstawiamy do piekarnika na 3 minuty, następnie przekręcamy kotlety i ponownie smarujemy marynatą.  Ze względu na dodatek miodu w marynacie, może ona zbyt szybko się rumienić, musimy kontrolować, aby nie przypaliła się z wierzchu. Mięso pieczemy ok. 5-6 minut. Podjemy na rukoli skropionej oliwą i octem balsamicznym, lub z ulubionymi dodatkami.

mix

IMG_4640a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *