DOMOWY MAKARON Z PODGRZYBKAMI I ORZECHAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

IMG_3545a

IMG_3541bJestem ogromną fanką domowych makaronów, żaden kupny, nawet najlepszej jakości nie będzie miał TEGO smaku. W wersji z podgrzybkami i orzechami jest typowym „jedzeniem na pocieszenie” –  bogaty w smaki, bogaty w kalorie, kojący duszę. Polecam na jesienne melancholie:-)

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

MAKARON:

  • 100 gr. mąki
  • 1 jajko
  • sól

SOS:

  • 1/4 kg. podgrzybków
  • 250 ml. śmietanki 36%
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • garść orzechów włoskich/ laskowych

Ciasto na makaron zagniatamy i odstawiamy na pół godziny do „odpoczęcia”. Na maśle podsmażamy pociętą w piórka cebulę, czosnek i pokrojone na  ćwiartki podgrzybki. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, smażymy około 5 minut. Do grzybów dodajemy śmietanę i dusimy kolejne 3 minuty.

Ciasto rozwałkowujemy cieniutko i kroimy w grube wstążki. Gotujemy ale dente w osolonej wodzie. Makaron od razu po odcedzeniu przekładamy na patelnie z sosem. Mieszamy aż wstążki oblepi pyszny śmietanowy sos. Podajemy posypane orzechami.

IMG_3545v

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *