STROMBOLI Z PODGRZYBKAMI I SOSEM BBQ

IMG_3786a

IMG_3828aStromboli – te ciepłe włoskie kanapki, były hitem zeszłorocznej zimy w mojej kuchni. Pieczone na śniadanie i kolację, z eksperymentalnymi farszami i resztkami z lodówki. Skradły nasze serca i wraz z chłodami wracają do menu. Dzisiejsza propozycja jest typowo jesienna – grzyby, pomidory, śliwki… pycha!

SKŁADNIKI NA 8 MAŁYCH SZTUK

CIASTO:

  • 250 g mąki 
  • 5 g drożdży świeżych
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 50 ml letniej wody

FARSZ:

  • sos np. taki jak tu
  • ćwierć kilo podgrzybków podsmażonych na maśle
  • 30 g żółtego twardego sera

DO POSYPANIA STROMBOLI:

  • świeże zioła
  • sól smakowa – ja użyłam grzybowej
  • grubo mielony pieprz
  • 1 jajko

Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość dzielimy je na 8 części i rozwałkowujemy na cienkie prostokąty.

IMG_3777a

Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos, żółty ser i podsmażone grzyby. Końce ciasta dokładnie sklejamy i przewracamy tak, aby sklejenie było pod spodem. Stromboli smarujemy roztrzepanym masłem, ulubionymi przyprawami i nacinamy w kilku miejscach po skosie.

IMG_3786a

 

Kanapki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni piekarnika na 10-12 minut. Zjadamy ciepłe i chrupiące:-)

mix

IMG_3823a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *