ZIELONE SZPARAGI DUSZONE W BIAŁYM WINIE

IMG_8926a

IMG_8933aPyszna przystawka,  lub lekki obiad  z moich ulubionych zielonych szparagów.

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 14 szparagów zielonych
  • 1/2 szklanki białego wina
  • łyżka masła
  • pietruszka
  • opcjonalnie jajko

Na maśle smażymy umyte i obrane szparagi ok. 2 minuty z każdej strony. Na patelnię wlewamy białe wino i dusimy szparagi kolejne 5 minut. W tym czasie przygotowujemy jajko, może to być klasyczne jajko sadzone, lub tak jak na zdjęciu  samo żółtko ugotowane  w wodzie. Szparagi podajemy posypane posiekaną natką pietruszki, polane winno – maślanym sosem.

IMG_8925a

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *