PIECZONY FENKUŁ Z ANCHOIS

pieczony fenkuł

pieczony fenkułPieczone w piekarniku warzywa z dodatkiem bardzo słonych i intensywnych anchois mogą być wyśmienitym dodatkiem do dań, luby samodzielnym  lekkim posiłkiem.

 

 

SKŁADNIKI:

  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 1 por
  • 6 filecików anchois
  • 3 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gałka muszkatołowa

Odcinamy od fenkułu koperek,a bulwy kroimy  na ćwiartki. Blanszujemy koper kilka minut w osolonej wodzie. Pora kroimy na 2 cm kawałki i układamy wraz z osuszonym fenkułem w naczyniu do zapiekania. Na patelni podgrzewamy masło i dodajemy fileciki anchois, podsmażamy je kilka minut na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Ciepłym masłem polewamy warzywa, dodajemy sok z cytryny i oliwę. Warzywa pieczemy przez ok 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z otartą gałką muszkatołową, ozdobione skórką z cytryny i koperkiem.

4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *