ZDROWY DESER: SZARLOTKA Z PAPIERÓWKAMI

Szarlotka

Na wsi wymroziło nam wszystkie owoce, nici z calvadosu i śliwowicy… Na szczście za płotem u sąsiadów obrodziły jak szalone papierówki, najlepsze są oczywiście jedzone prosto z drzewa, ale w tym zdrowym cieście również dają radę 🙂 Spód z mąki pełnoziarnistej wymieszany z siemieniem lnianym i ostropestem jest intensywnym, wymagającym ciastem. Smaki tego ciasta są bardzo podstawowe  i co najważniejsze z minimalną ilością cukru przy bardzo kwaśnych jabłkach. Jutro planuję papierówki zatopić w biszkopcie i narwać od sąsiadów bobu. Nie martwcie się, Pan Stasio – sąsiad od pól obsianych bobem – wie o moim szabrze i godzi się na moje małe zbiory 🙂 Nadziwić się nie może, że miejskie dziewuchy nigdy nie widziały strączków z bobem i z radością prowadzi akcję edukacyjną 🙂

PRZEPIS NA PYSZNĄ SZARLOTKĘ Z PAPIERÓWKAMI

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

SPÓD:

  • 400 g pełnoziarnistej mąki
  • 150 g masła
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka ostropestu palmistego
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki cukru muscavado
  • 50 ml lodowatej wody

FARSZ:

  • 1 kg papierówek
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ziarenek wanilii opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE :

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko, lepimy kulę i wstawiamy na 30 min do lodówki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy posmarowane masłem naczynie do zapiekania, ja użyłam 5 różnych naczyń od malutkich glinianych tapasówek do indyjskich patelni. Formy do pieczenia wstawiamy ponownie do lodówki.

Jabłka obieramy i tniemy w cieniutkie plasterki, dodajemy przyprawy i miód. Jabłka wykładamy na ciasto i jeśli zostało nam extra ciasto posypujemy nim wierzch jak kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy ciasto na 50 min. Posypujemy cukrem pudrem i zjadamy! Pycha!

Jabłonka
Jabłonka
Apple pie
Apple pie
apple pie
apple pie
Papierówki
Papierówki

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *