TARTA GRUSZKOWA Z IMBIROWĄ BEZĄ

D71A0515W poniedziałkowy poranek tylko kawałek pysznego, jesiennego ciasta może nas uratować 🙂 Ja zaczynam ten tydzień z imbirową bezą. Kruche ciasto, owoce w miodzie i lekko pikantna beza to zestawienie, które musi Wam zasmakować. Jesień rozpieszcza nas pogodą, rozpieszczajmy się jesiennymi łakociami, póki wszechobecna szarość i ogarnie świata 🙂

FARSZ:

  • 1 kg gruszek
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka miodu

CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki lodowatej wody

BEZA:

  • 3 białka
  • 200 g cukru
  • łyżka imbiru w proszku

Z masła, mąki i cukru robimy kruszonkę. Dodajemy żółtko, wodę i zagniatamy na jednolitą masę. Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto wykładamy do nasmarowanej masłem formy do tarty, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Obrane gruszki kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy miód i dodajemy gruszki wraz z sokiem z cytryny. Gruszki smażymy aż zmiękną i odparują sok.

Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą już sztywne partiami dodajemy cukier i imbir.

Na podpieczony spód od tarty wykładamy ostudzone gruszki i imbirową pianę. Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 20 minut. Beza musi być lekko zarumieniona. Ciasto po całkowitym wystudzeniu idealnie się kroi, pięknie się prezentuje no i oczywiście jest pyszne!

D71A0527-Recovered

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *