IDEALNE MAŚLANE BUŁECZKI

D71A8664

D71A8700

Bułeczka jest dobra na wszystko, na zimowe smutki i szarość za oknem. Zapach maślanego, drożdżowego ciasta unoszący się w kuchni… nie ma nic lepszego, chyba sami przyznacie. Bułeczki powstały błyskawicznie, naszła nas chętka na burgery, a że kupne bułki nie mogą się równać z domowymi postanowiłam działać i szybciutko nastawiłam zaczyn.Ciasto rosło bardzo krótko w dobrze nagrzanej kuchni, a bułeczki formowałam malutkie i zgrabniutkie, wyrośnięte były wielkości kobiecej dłoni. W smaku genialne, puszyste, maślane i pięknie żółciutkie. Dziś znowu nastawiłam zaczyn… 😉

SKŁADNIKI 10 SZT:

  • 2 żółtka jaja
  • 1 jajo
  • 300 g mąki
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • szczypta kurkumy
  • 150 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 100 ml mleka
  • Do posmarowania: żółtko i sezam

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Kuchnię zamykamy aby ją dobrze nagrzać i uniknąć przeciągów. Podgrzane mleko łączymy z drożdżami, cukrem i łyżeczką mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min. Do dzieży przesiewamy mąkę, sól, kurkumę. Jajka ucieramy z cukrem na jednolitą białą masę. Do przesianej mąki wlewamy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy, masło, dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto, tak aby było jednolite i niezbyt rzadkie, jeśli jest zbyt lejące powoli dodajemy mąkę. Ciasto odstawiamy na min. godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 10 części, formujemy bułeczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.

Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy sezamem i przekładamy na blachę do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 min.

dyptyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *