Ponownie powtórzę prawdę starą jak świat: w prostocie siła! Pieczony ser, oliwa, czosnek, pomidory, zioła i pikantne chili! Niebo w gębie! Pierwszą porcję zjadłam ciepłą z papieru, maczając chleb w oliwie i sokach wypływających z pomidorów 😉 Rewelacja i to rewelacja ultra zdrowa! Zróbcie koniecznie dzisiaj na kolację, nie pożałujecie ;-)!!!!!
PRZEPIS NA PIECZONĄ FETĘ
SKŁADNIKI:
- 1 kostka twardego, dobrej jakości sera feta
- kiść pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- natka pietruszki
- oliwa
-
PRZYGOTOWANIE:
Papryczkę bardzo drobno siekamy z natką pietruszki. Na papierze do pieczenia układamy ser i pomidorki koktajlowe, na serze układamy papryczkę z natką, polewamy oliwą i wokół rozkładamy plasterki czosnku. Pieczemy ok. 20 m w temperaturze 180 stopni. Podajemy z pieczywem, lub z sałatką z kaszy gryczanej.
Przepisy powstały we współpracy z Cisowianka. Gotujmy zdrowo. Mniej soli.
SAŁATKA:
- pół szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 4 rzodkiewki
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
- pęczek natki pietruszki
- oliwa
- 2 łyżki octu winnego
- świeżo mielony pieprz
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Cebulę i rzodkiewki tniemy w cieniutkie plasterki i marynujemy w occie winnym i oliwie. Kaszę gryczaną mieszamy z zamarynowanymi warzywami, natką pietruszki, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i skórką z cytryny. Podajemy na ciepło z pieczoną fetą, pomidorkami i sosem spod pieczenia sera. Pycha!!!!