GNOCCHI W SOSIE ARRABBIATA ZAPIEKANE Z PARMEZANEM

D71A7955

D71A7955Kto nie lubi kuchni włoskiej niech pierwszy rzuci kamieniem! To proste i nieziemsko smaczne danie możemy zrobić na 2 dni, świetnie nam się odgrzeje w tym samym naczyniu w którym je zapieczemy. Pikantny i lekki sos pomidorowy rozgrzeje nam zmysły i ciało w te pochmurne deszczowe dni. Nie żałujcie sera, on obok delikatnych kluseczek i pysznego sosu jest równorzędnym bohaterem. To do dzieła!

PRZEPIS NA GNOCCHI W SOSIE ARRABBIATA

SKŁADNIKI NA SOS:

  • puszka pomidorów pelati
  • oliwa
  • sól
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • szczypta cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • bazylia
  • parmezan

Na oliwie podsmażamy czosnek i świeże chili. Dodajemy pomidory, suszone płatki chili, sól i cukier. Dusimy aż pomidory zaczną się rozpadać, a sos zredukuje objętość o 1/3. Dodajemy połowę porwanej bazylii i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku.

GNOCCHI:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajo
  • 100 g serka ricotta
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok 30 min, aż beda mięciutkie. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy praską do ziemniaków. Do ziemniaków przesiewamy mąkę, dodajemy ricottę, pieprz, sól, jajo i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 porcje, formujemy wałeczki i tniemy w centymetrowe kawałki. Na kluseczce możemy odcisnąć widelcem ząbki, tak aby powstały na kluseczce zagłębienia „pijące” sok. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie.

W naczyniu do zapiekania układamy warstwę klusek, zalewamy je połową sosu, posypujemy świeżo tartym parmezanem i przykrywamy kolejną warstwą kluseczek, sosu i parmezanu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 15-20 min. Podajemy z dodatkową porcją świeżych ziół. Pyszka!

D71A7979

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *