WYTRAWNA TARTA NA CIEŚCIE Z KRUPCZATKI

tarta z serami

dyptykPrzygoda, przygoda, każdej chwili szkoda :-) Coraz więcej pracy i projektów, dzięki którym poznaję wspaniałych ludzi i poprzez których mam coraz mniej czasu na pisanie bloga. Coś za coś:-) W każdej wolnej chwili staram się jednak nadrabiać zaległości blogowe.  Już wkrótce zrobię wpis, w którym opowiem Wam o kilku projektach w których ostatnio brałam udział, na razie nie chcę zapeszać, ale trzymajcie kciuki, bo trema jest i przełamujmy kolejne wewnętrzne bariery. Z introwertyka rodzi się ekstrawertyk i może już wkrótce będzie nawet znali mojego Dentystę 😉 A tymczasem borem, lasem zapraszam na pyszną leśną tartę !

PRZEPIS NA WYTRAWNĄ TARTĘ

SKŁADNIKI:

FARSZ

  • 200 g  boczniaków
  • pęczek pietruszki
  • 2 jajka
  • opakowanie śmietanki 30%
  • 150 g tartego parmezanu
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • pół łyżeczki pasty sambal oelek

CIASTO:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 126 g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  •  ok 50 ml wody

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko, formujemy kulę, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy na 30 min do lodówki.

Rozwałkowane ciasto wkładamy do formy na tartę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 min.

Boczniaki tniemy w plastry i podsmażamy na maśle z pociętą w piórka cebulą. Jajka ubijamy delikatnie i dodajemy śmietanę, starty ser, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki.

Na podpieczony spód wykładamy grzyby z cebulą i zalewamy masą jajeczną. Pieczmy ok. 20 min. w temp. 180 stopni. Pyszka!

D71A9496

D71A9489

2 komentarze

  • wow.. uwielbiam boczniaki, hm… w sumie wszystkie grzyby! pewnie w sezonie można by zamienić boczniaki np. na kurki…?

    zdecydowanie muszę wypróbować ten przepis tym bardziej że wygląda na prosty w realizacji :)

    ps. kapitalne zdjęcia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *