PYSZNY QUICHE Z BOCZKIEM I KARCZOCHAMI

Quiche z karczochami i boczkiem

Tarta to takie proste, bezpretensjonalne danie, które zawsze się sprawdza. Z braku pomysłu, lub robiąc porządki w lodówce możemy stworzyć nasz autorki, wybitny farsz 🙂 Kawałek boczku, kilka marynowanych karczochów i powstaje zupełnie nowe, wyśmienite danie. Mam nadzieję, że ten nowy rok będzie dla nas wszystkich łaskawy i pełen słonecznych, pysznych inspiracji. Ja ten rok zaczynam od żółtego jedzenia, w mojej kuchni ostatnio rządzi kurkuma, jaja, curry  – ewidentnie brak mi słońca 🙂 Pieczcie pyszne tarty, to remedium na zimę 🙂

PRZEPIS NA  QUICHE Z BOCZKIEM

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  •  ok 50 ml wody

FARSZ

  • 20 g pancetty
  • słoiczek marynowanych serc karczochów
  • 1 por
  • łyżeczka masła

MASA JAJECZNA

  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka macis w proszku – kwiat gałki muszkatołowej
  • 100 g sera gruyer

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy  sprawnie i szybko, formujemy kulę, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy na 30 min do lodówki. Ciasto rozwałkujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.

Rozwałkowane ciasto wkładamy do formy na tartę i wstawiamy obciążone fasolą,  do nagrzanego piekarnika na 10 min. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika.

Na maśle podsmażamy pocięty w słupki boczek, odlewamy tłuszcz i dodajemy pora w talarkach, smażymy ok. 7 min, aż por delikatnie się zeszkli. Farsz wykładamy na ciasto, karczochy w ćwiartkach układamy na boczku z porami.

Masę serową delikatnie mieszamy łącząc wszystkie składniki. Masę wylewamy na przygotowany farsz. Pieczmy przez ok. 25 min, aż masa sie zetnie. Tartę podajemy najlepiej jeszcze ciepłą z sałatą, rukolą, lub roszponką skropioną oliwą. Pycha 🙂

Tarta jajeczna z karczochami
Tarta jajeczna z karczochami

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *