ZAKWAS Z ŻÓŁTYCH BURAKÓW

barszcz na zakwasie

dyptykWytęskniona po zimie eksperymentuję z kolorem w kuchni przywołując wiosnę. Co prawda teraz najgorszy czas: przednówek, zapasy wyjedzone, organizm po długiej zimie żąda witamin  a tu susza. A jak wiatr w szafkach hula to najlepiej sięgnąć po polskie bulwy i kwasić, kisić, marynować 😉 Aby jednak trochę oszukać chociaż wizualnie samą siebie, czerwone klasyczne buraki zamieniłam na żółte, małe buraczki o niesamowitym kolorze! Ten złoty zakwas najpiękniej wyglądał po 2 tygodniach, był mocno czosnkowy, aromatyczny, przepyszny, możemy go popijać rano na wzmocnienie, lub zrobić pyszną zupę, a przepis na nią już w kolejnym wpisie:-)

PRZEPIS NA ZAKWAS Z ŻÓŁTYCH BURAKÓW

SKŁADNIKI:

ZAKWAS:

  • 1 kg żółtych buraków
  • 4 liście laurowe
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • główka czosnku
  • 1,5 l wody
  • łyżeczka soli
  • kawałek skórki chleba na zakwasie -opcjonalnie
  • PRZYGOTOWANIE:

Buraki szorujemy i przekrawamy na pół. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i studzimy. Buraki zalewamy letnią wodą, dodajemy przyprawy, skórkę z chleba i zamykamy słoik. Jeśli dodaliśmy skórkę od chleba wyjmujemy ją po 3-4 dniach. Słoik codziennie na chwilkę otwieramy. Po 4-5 dniach, odstawiamy zamknięty słoik w chłodne miejsce na kolejne 4-5 dni. Zakwas z żółtych buraków potrzebuje więcej czasu niż ten tradycyjny z buraków czerwonych.

D71A8333

6 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *