DUSZONA JAGNIĘCINA Z POLENTĄ I BOCZNIAKAMI

IMG_0504Jagnięcinę lubię najbardziej krótko smażoną, różową w środku podaną z prostą sałatką. Tym razem miałam przerośnięty, fragment mięsa, który postanowiłam udusić i podać z podsmażoną na maśle polentą. Danie jest bardzo bogate, w zasadzie polenta z grzybami byłaby dla mnie wystarczająca, ale muszę przyznać, że mięso wyszło wyśmienite. Ciemny, gęsty sos oblepia kotleciki i pozwala cieszyć się smakiem miękkiej jagnięciny. Bardzo sycące, pożywne, zimowe danie.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 4 kotlety jagnięce
  • mała puszka 160 g. koncentratu pomidorowego
  • małe ciemne piwo
  • 1 czerwona cebula
  • pół łyżki masła
  • 2 łyżki sosu  Worcestershire

POLENTA:

  • szklanka kaszki kukurydzianej
  • 3 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • sól

GRZYBY:

  • 250 g. boczniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • pietruszka

Na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety jagnięce na złoty kolor. Na maśle w rondelku podsmażamy pokrojoną w ćwiartki czerwoną cebulę, dodajemy koncentrat pomidorowy, piwo i jagnięcinę. Dusimy ok. 2 godziny, lub do momentu kiedy mięso zmięknie.

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i podgrzewamy. Do letniego mleka wsypujemy kaszkę kukurydzianą i gotujemy mieszając, aż kaszka wchłonie cały płyn. Polentę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy i studzimy. Po wystudzeniu kroimy w dowolny kształt np. romby i podsmażamy na maśle na patelni grillowej.

Grzyby kroimy na dość duże kawałki i podsmażamy na maśle z obranym i pociętym w plastry czosnkiem, po ok. 3 minutach boczniaki mieszamy z posiekaną pietruszką i doprawiamy solą.

Na podsmażoną polentę wykładamy grzyby i kotlety jagnięce, całość posypujemy pietruszką, lub kolendrą.

IMG_0509

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *