PICO DE GALLO Z OKAZJI CINCO DE MAYO

D71A6332a

D71A6332a

Każdy powód jest dobry do świętowania. A Cinco de Mayo świetny pretekst dla zrobienia pico de gallo, guacamole i usmażenia steków :-) Kuchnia meksykańska to jedna z moich ulubionych kuchni świata, dużo świeżych warzyw, owoców, pyszne mięsa i owoce morza, a to wszystko popijane orzeźwiającą Margaritą :-) Przed wakacjami w Meksyku myślałam, że nie lubię tequili i fasoli… cóż nadal uważam, że fasolowa papka serwowana do każdego dania to lekka przesada:-) Fiesta mexicana we wtorek, czemu nie?! 😉

PICO DE GALLO:

  • 5 średnich pomidorów
  • 3 cebulki dymki
  • pół pęczka kolendry
  • 3 papryczki jalapeno
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

GUACAMOLE:

  • 3 awokado
  • sól
  • kolendra
  • sok z cytryny ok. 2 łyżki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 x 200 g stek z rostbefu na osobę
  • sól morska
  • łyżka masła klarowanego
  • 1 duża tortilla na osobę
  • oliwa

Siekamy pomidory, jalapeno, dymke i kolendrę, mieszamy, skrapiamy cytryną i doprawiamy solą. Ja zostawiłam gniazda nasienne w papryczkach, w końcu to uczta meksykańska, ale jeśli wolicie łagodniejsze smaki, wystarczy  usnąć pestki z papryczek przed siekaniem.

Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wybieramy miąższ. Owoce powinny być tak miękkie, że rozgniatamy je delikatnie widelcem. Doprawiamy startym na tarce czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i kolendrą.

Tortillę kroimy w trójkąty i podsmażamy na oliwie.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Osuszone steki smażymy na maksymalnie duzym ogniu po ok. 2-3 min. z każdej strony. Z zewnątrz będą miały piękną opaloną warstwę a w środku będą delikatne i soczyste. Steki po zdjęciu z patelni odstawiamy na 3 minuty w ciepłe miejsce a następnie kroimy w grube plastry.

Steki podajemy z pico de gallo, guacamole i ciepłymi tortillami. Doprawiamy gruboziarnistą solą. Przepychota!

D71A6358

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *