PERFEKCYJNE GRZANKI Z AWOKADO, MASCARPONE I PIKANTNĄ SALSĄ

D71A0566-Recovered

D71A0554Uwielbiam wykorzystywać resztki, a czerstwe pieczywo to moje ukochane resztki :-) Grzanki mogę jeść non stop, przy ich smażeniu najważniejszy moim zdaniem jest dodatek masła, jego smak i aromat. Lekko podsmażone jeszcze ciepłe nasmarowane świeżym ząbkiem czosnku zyskają charakter, ale aromat czosnku nie będzie nam towarzyszył cały dzień. Pozostałe dodatki to czysta poezja smaku, delikatny serek, awokado pokręcone sokiem z cytryny i moją ostatnio niezastąpioną w kuchni cytrynową melisą. Zima za oknem nie straszna kiedy przyjmiemy taką porcję witamin a przy okazji sól okazuje się zbędna. Przepis powstał zainspirowany akcją Cisowianka – Gotujmy Zdrowo. Mniej Soli.

SKŁADNIKI:

  • 1 awokado
  • świeża melisa
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/3 cytryny
  • serek mascarpone
  • oliwa
  • bagietka
  • świeżo mielony pieprz
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła

SALSA:

  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • sól
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka słodkiej papryki

Wszystkie składnik salsy blendujmy w mikserze i podajemy jako dodatek do dań.

Na patelni grillowej rozpuszczamy masło z oliwą i podsmażamy z 2 stron bagietkę, aby była ładnie zarumieniona. Podsmażone kromki nacieramy ząbkiem czosnku. W miseczce widelcem rozdrabniamy awokado i mieszamy z listkami melisy, oraz sokiem i skórką z cytryny. Na grzanki nakładamy serek, awokado i pikantną salsę, skrapiamy oliwą i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Pycha!

D71A0566-Recovered

D71A0552

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *