PULLED PORK – WIEPRZOWINA PIECZONA W NISKIEJ TEMPERATURZE Z CHIPOTLE I DR.PEPPERSEM

IMG_8510

IMG_8520Moje pierwsze pulled pork skradło mi serce. Przygotowując się do jego zrobienia przejrzałam dziesiątki przepisów i przyznam, że po raz pierwszy miałam ochotę zapiec mięso w słodkim gazowanym napoju! Jak dziwnie by to nie brzmiało na prawdę warto. Mięso rozpływa się w ustach, a powstały pikantno – słodki sos jest przepyszny. Owszem jego pieczenie trwa, ale możemy wstawić je na noc z ustawionym czasem pieczenia w piekarniku i zapomnieć o nim do rana. Tak przyrządzona wieprzowina może stanowić samodzielne danie, lub możemy traktować ją jako bazę do kanapek, wrapów, makaronów. U mnie to danie zagości na stałe w menu i czeka mnie wiele frajdy z eksperymentowaniem z dodatkami w jakich będzie pieczone mięso!

SKŁADNIKI:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 l Dr.Peppersa
  • puszka 220 g papryczek chipotle w sosie adobo
  • mała puszeczka przecieru pomidorowego
  • 4 duże cebule

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Umyte i osuszone mięso solimy i układamy w naczyniu do zapiekania na pokrojonych cebulach. Na mięso wykładamy papryczki wraz z sosem, zalewamy Dr. Peppersem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mięso pieczemy ok. 6 godzin w temperaturze 90 stopni. Po upieczeniu dwoma widelcami rozdzielamy łopatkę na małe kawałki i mieszamy dokładnie z sosem. Podajemy jako farsz do tortilli z dodatkiem awocado, kwaśniej śmietany i kolendry, lub jako farsz do kanapki z ulubionymi dodatkami.

k

Untitled-2

1 komentarz

  • Thanks so much for the recipe. That’s interesting. I translated the recipe with Google translator.
    Reijo tupila,
    Gothenburg,
    Sweden.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *