PŁATY MAKARONU ZIOŁOWEGO Z GRZYBAMI W ŚMIETANIE

IMG_7282

IMG_7362Domowy makaron z pysznym grzybowym sosem możemy podać jako przystawkę, lub danie główne na rodzinny obiad. Płaty makaronu możemy zrobić dużo wcześniej, wysuszyć i przechowywać w szczelnym pojemniku. Do sosu wykorzystałam mrożone podgrzybki, które idealnie się sprawdziły w tym daniu. Moi goście docenili domowy makaron, a dodatek ziół sprawił, że był on niewątpliwą atrakcją.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 1 jajko
  • 100 g maki pszennej
  • sól
  • 50 dag podgrzybków
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • śmietanka 36% 250 ml

Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy sól. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4 porcje i rozwałkowujemy najcieniej jak możemy. Pomiędzy rozwałkowane płaty makaronu wkładamy listki tymianku i ponownie delikatnie rozwałkowujemy. Makaron tniemy na prostokąty i gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 – 3 minuty w zależności od grubości ciasta. Domowy makaron gotuje się dużo szybciej niż kupiony gotowy, dlatego musimy uważać żeby go nie rozgotować.

mix

Podgrzybki tniemy w grube plastry i podsmażamy na maśle ok. 5 minut, w połowie smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek. Śmietankę wlewamy do grzybów i podgrzewamy aż sos zgęstnieje, a grzyby podduszą się kolejne kilka minut w śmietanie. Doprawimy sola i pieprzem i podajemy z dodatkiem świeżych ziół.

1

IMG_7334

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *