KOTLECIKI JAGNIĘCE W SOSIE Z PIECZONEGO CZOSNKU I PIWA

D71A2606

D71A2615Połączenie czosnkowo-piwnego sosu z jagnięciną zobaczyłam jakiś czas temu na blogu What Katie Ate i nie mogłam przestać o nim myśleć 😉 Więc hops, hops po jagnięcinkę do rzeźnika i comberki na obiad gotowe. Pieczony czosnek z piwem jest pyszny, świetnie podkreśla smak mięsa, ale go nie dominuje. Jagniecina jest mięciutka i rozpływająca się w ustach. Dodałam liść laurowy i rozmaryn, które z jagnięciną stanowią piękną parę. Danie jest niezwykle proste, w sumie samo się robi:-) Idealne na leniwą sobotę!

SKŁADNIKI:

  • 8 kotletów jagnięcych z kostką
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżka sosu worcesterhire
  • 0,5 l piwa pszenicznego
  • rozmaryn
  • świeże liście laurowe
  • 1 kromka pieczywa razowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól do smaku

Czosnek pieczemy przez ok 30 min w 180 stopniach, aż będzie miękki. Kotleciki podsmażamy na klarowanym maśle, aby były ładnie zarumienione. Do brytfanki wlewamy piwo, sos worcestershire, wyciskamy czosnek i dodajemy zioła. Kotleciki przekładamy do brytfanki i pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Sos przelewamy do garnuszka, zagęszczamy miąższem pieczywa i zagotowujemy aż chleb się rozpadnie. Kotleciki podajemy polane piwnym sosem ze szklaneczką piwa pszenicznego :-)

Untitled-1

D71A2609

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *