ZIELONY CHŁODNIK Z MIESZANKI LIŚCI

Sałacianka

Chłodnik na bazie sałaty po raz pierwszy jadłam kilka lat temu w koncepcie Water&Wine. Szef Marek Flisiński tworząc swoją interpretację zielonego chłodnika inspirował się regionalną zupą – sałacianką. Ja tworząc moją wariację inspirowałam się szefem Flisińskim, Wy inspirujcie się wszystkim po trochu dodając szczyptę swojego smaku. Tak powstają nowe dania, tak tworzy się kuchnia z miłości, a czasem z czyszczenia lodówki 🙂 To idealna zupa do której możemy użyć resztki ziół czy warzyw zalegających w czeluściach lodówki 🙂 Ja jutro ponownie będę czerpać inspiracje w Water&Wine i oczywiście zdam Wam relację co pysznego jadłam:-)

SKŁADNIKI 4 PORCJE:

  • 1 główka sałaty masłowej
  • garść szpinaku
  • kilka liści botwinki
  • pęczek koperku
  • 1 ogórek zielony, lub pół, zalegająca ćwiartka 🙂
  • ok. 2 ogórki małosolne
  • 1/2 szklanki wody spod ogórków małosolnych
  • 500 ml kefiru lub maślanki
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

DO PODANIA:

  • najmniejsze listki sałaty
  • ogórek małosolny i świeży pocięty w kostkę
  • ser feta, lub twarożek
  • świeże zioła
  • sezam/chia
  • 1 papryczka chilli
  • oliwa czosnkowa
  • ugotowany zimniak

Wszystkie składniki chłodnika dokładnie blendujemy. UWAGA: ta wersja jest kwaśna, więc jeśli nie jesteście kwasolubni dodawajcie po kolej szczaw, sok z cytryny, kapary, wodę spod ogórków, aby ustalić swoją własną granicę kwaśnego smaku. Zblendowany chłodnik wstawiamy do lodówki na min. 30 min.

Zupę możemy podać z róznymi dodatkami ja wybrałam marynowaną fetę, chilli, świeży koper, mix ogórków małosolnych i świeżych. Całość skropiłam oliwą czosnkową i posypałam chia i sezamem. Przepychota!

Sałacianka
Sałacianka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *