CHŁODNIK POMIDOROWY – WIŚNIOWY INSPIROWANY WATER&WINE

Gazpacho
Gazpacho

Podczas ostatniej wizyty w Water&Wine zachwycił mnie smak niezwykłego chłodnika z kiszonych buraków z dodatkiem róży i lawendy. Dzięki fali upałów mam czas na eksperymenty z chłodnikami i czerpiąc inspirację od szefów z Water&Wine zrobiłam pyszny chłodnik pomidorowy z różanym octem, wiśniami i jeżynami. Wszystko w tej zupie ma swoje miejsce i tworzy idealny balans. Domowy ocet różany nadaje niezwykły aromat a owoce wspaniale podkręcają smak pomidorów. Pomidorowy czas w pełni, już za miesiąc jadę z kolejną wizytą do Drzewiec z nadzieją na pomidorowe inspiracje, bo w ich szklarni krzaki uginają się pod ciężarem owocó, a ja na punkcie pomidorów mam conajmniej bzika :-)

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 2 kg słodkich pomidorów
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 150 g wiśni
  • 3 ząbki cz0snku
  • 180 ml oliwy
  • 2 łyżki octu z płatków róż
  • 3 małe gruntowe ogórki
  • 1 mała suszona papryczka chilli
  • garść bazylii
  • garść natki pietruszki
  • pomidorki, jeżyny i wiśnie do dekoracji
  • odrobina wędzone soli

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki zupy blendujemy. Wstawiamy na min godzinę do lodówki i czekamy aż smaki się przegryzą a zupa schłodzi. Chłodnik podajemy z owocami, kawałkami pomidorków, ziołami i solą wędzoną. Pyszności!

Gazpacho
Gazpacho

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *