Podczas ostatniej wizyty w Water&Wine zachwycił mnie smak niezwykłego chłodnika z kiszonych buraków z dodatkiem róży i lawendy. Dzięki fali upałów mam czas na eksperymenty z chłodnikami i czerpiąc inspirację od szefów z Water&Wine zrobiłam pyszny chłodnik pomidorowy z różanym octem, wiśniami i jeżynami. Wszystko w tej zupie ma swoje miejsce i tworzy idealny balans. Domowy ocet różany nadaje niezwykły aromat a owoce wspaniale podkręcają smak pomidorów. Pomidorowy czas w pełni, już za miesiąc jadę z kolejną wizytą do Drzewiec z nadzieją na pomidorowe inspiracje, bo w ich szklarni krzaki uginają się pod ciężarem owocó, a ja na punkcie pomidorów mam conajmniej bzika 🙂
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 2 kg słodkich pomidorów
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 150 g wiśni
- 3 ząbki cz0snku
- 180 ml oliwy
- 2 łyżki octu z płatków róż
- 3 małe gruntowe ogórki
- 1 mała suszona papryczka chilli
- garść bazylii
- garść natki pietruszki
- pomidorki, jeżyny i wiśnie do dekoracji
- odrobina wędzone soli
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki zupy blendujemy. Wstawiamy na min godzinę do lodówki i czekamy aż smaki się przegryzą a zupa schłodzi. Chłodnik podajemy z owocami, kawałkami pomidorków, ziołami i solą wędzoną. Pyszności!