Idealna propozycja na weekendowe leniwe śniadanie. Jestem fanką łączenia smaków słodkich z wytrawnymi i tu kuchnia amerykańska spełnia wszystkie moje zachcianki. Boczek w szarlotce, boczek w konfiturze, boczek w syropie klonowym. Mniam. Podmieniłam syrop klonowy na polski akacjowy miód i wyszło wybornie!
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 4 kromki chałki
- jajko
- śmietanka 30% 100 ml
- masło
- 4 plastry cienko krojonego parzonego boczku
- łyżeczka miodu
- 1 suszona chilli
- borówki amerykański
- cukier puder
W miseczce rozkłócamy jajko i dodajemy śmietankę. Chałkę obtaczamy w mieszance jajka ze śmietanką i obsmażamy na rozgrzanym maśle. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na papierze do pieczenia układamy plastry boczku, prażymy przez kilka minut. Po ok. 5 minutach boczek smarujemy miodem z chilli. Kiedy plasterki mięsa lekko zbrązowieją wyjmujemy je z piekarnika i układamy pomiędzy kawałkami podsmażonej chałki. Całość posypujemy jagodami i cukrem pudrem.