FRANCUSKIE TOSTY Z CHAŁKI Z BOCZKIEM W MIODZIE I BORÓWKAMI

IMG_4132a

IMG_4116aIdealna propozycja na weekendowe leniwe śniadanie. Jestem fanką łączenia smaków słodkich z wytrawnymi i tu kuchnia amerykańska spełnia wszystkie moje zachcianki. Boczek w szarlotce, boczek w konfiturze, boczek w syropie klonowym. Mniam. Podmieniłam syrop klonowy na polski akacjowy miód i wyszło wybornie!

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 4 kromki chałki
  • jajko
  • śmietanka 30% 100 ml
  • masło
  • 4 plastry cienko krojonego parzonego boczku
  • łyżeczka miodu
  • 1 suszona chilli
  • borówki amerykański
  • cukier puder

W miseczce rozkłócamy jajko i dodajemy śmietankę.  Chałkę obtaczamy w mieszance jajka ze śmietanką i obsmażamy na rozgrzanym maśle. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na papierze do pieczenia układamy plastry boczku, prażymy przez kilka minut. Po ok. 5 minutach boczek smarujemy miodem z chilli. Kiedy plasterki mięsa lekko zbrązowieją wyjmujemy je z piekarnika i układamy pomiędzy kawałkami podsmażonej chałki. Całość posypujemy jagodami i cukrem pudrem.

IMG_4132a

IMG_4101a

IMG_4105a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *