ZUPA BOTWINKOWA Z SIEKANYM JAJEM NA TWARDO

D71A4939

D71A4945Całe szczęście, że tegoroczną zimną wiosnę możemy zrekompensować sobie ciepłymi, pysznymi, tradycyjnymi zupami. Wyprawy na rynek wiosną to dla mnie prawdziwa katorga, chciałabym kupić WSZYSTKO w związku z czym wracam do domu objuczona kilogramami smakołyków, a następnie zabieram się za kolejny krok czyli przetwórstwo. Dziś na rynku gwiazdowały: botwinka, dymka, młode ziemniaczki i w końcu wielkie pęki natki i koperku. Dzięki nim mam najlepszą wiosenną zupę:-)

SKŁADNIKI:

  • 2 litry rosołu drobiowego, lub warzywnego
  • pęczek botwinki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 6 szt. ziemniaków młodych
  • pęczek koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 150 ml soku z buraków, lub zakwasu
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz

Botwinkę bardzo dokładnie myjemy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. W bulionie gotujemy botwinkę i ziemniaki ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną. Do zupy dodajemy drobno posiekany koperek i zakwaszamy sokiem z cytryny. W miseczce hartujemy śmietanę –  do śmietanki dodajemy gorącą zupę, mieszamy i wlewamy do garnka. Zupę doprawiamy sporą ilości świeżo mielonego pieprzu i odrobiną soli. Podajemy z posiekanym jajem na twardo.

D71A4931

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *