ZIOŁOWA FRITTATA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

fritatta z ziolami

Śniadaniowanie w weekendy to najprzyjemniejsza część tygodnia. Dzień wcześniej planuję menu i nie mogąc doczekać się ranka usypiam z wizją późnego, pysznego śniadania powolnie przechodzącego w brunch. W do takiego śniadania spokojnie można juz wypić malutką mimozę i wystawić twarz do słońca. W zeszłym tygodniu obsadziłam balkon ziołami, a w tym  wzbogaciły już nieziemskimi aromatami frittatę. Łosoś i cytrynowy twarożek dopełniły posiłku i w szampańskim nastroju pomalowałam pazurki na różowo 😉 Czy ta wiosna w końcu się rozbucha? Nawołuję ją kolorem i kwiatami we włosach 😉

PRZEPIS NA ZIOŁOWĄ FRITTATĘ

SKŁADNIKI:

  • 4 jaja
  • 20 ml mleka
  • garść świeżych ziół: szczypiorek, tymianek cytrynowy, koperek, natka pietruszki, kolendra, szałwia
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

DODATKI:

  • łosoś wędzony
  • 3 łyżki twarożku
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • rzodkiewki
  • tymianek cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wkładamy zioła, ścieramy na drobnej tarce czosnek, wlewamy mleko i wbijamy jajka. Masę jajeczną dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około kwadrans.

Twarożek mieszamy z jogurtem naturalnym i otartą skórką z cytryny. Doprawiamy solą i tymiankiem cytrynowym. Rzodkiewki cieniutko tniemy w plasterki.

Na gorącą frittatę wykładamy wędzonego łososia, rzodkiewki i mus z twarożku.

_71A9631

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *