CHUTNEY Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Zielone pomidory
Zielone pomidory

Lubię mieć dziesiątki małych słoiczków pochowanych w spiżarni z nietypowymi smakami. Chutney to dla mnie taki egzotyczny nietypowy dodatek. Trochę słodki, trochę pikantny, czasem korzenny, połączenie owoców, warzyw i mocnych przypraw. Wyciągam później te zaskakujące smaki, często sama nimi zaskoczona i dodaję do zup, sosów, lub stawiam na stole jako zimny dodatek do dań. W tym roku wyjątkowe szaleństwo, urodzaj jesieni trzeba było szybko pozamykać w słoikach. Nadal mam zielone pomidory na krzakach i parapecie, ale część z nich wylądowała już w słoikach w różnych kombinacjach. Tu przedstawiam Wam chutney z zielonych pomidorów z owocami- idealny do białego sera. Patrząc na profil Water&Wine już wiem, że kolejną partię zielonych pomidorów zakiszę. Muszę tylko uśmiechnąć się do zespołu z Drzewiec o przepis i wskazówki :-)

SKŁADNIKI :

  • 10 dużych zielonych pomidorów
  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • 2 szalotki
  • 1 mała papryczka chilli
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • pół szklanki octu jabłkowego

PRZYGOTOWANIE :

Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Do garnka o grubum dnie wkładamy pomidory pocięte w kostkę, gruszki, jabłka, szalotki w plasterkach i starty czosnek. Do warzyw i owoców dodajemy sól, cukier i ocet jabłkowy. Gotujemy aż warzywa zaczną się rozpadać i cały płyn się zredukuje. Pod koniec często mieszamy aby chutney się nie przypalił. Przekładamy do słoiczków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, aby zapasteryzować weki. Zjadamy z przyjemnością przez całą zimę :-)

Zielone pomidory
Zielone pomidory
Chutney
Chutney

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *