Nie znoszę marnować jedzenia. Niestety w trakcie sesji zdjęciowych często jedzenie po całym dniu na planie nie nadaje się już do niczego innego jak do kosza. Macane przez kilka osób, wymięte, wystygłe, niedogotwane, niedoprawione. Nic fajnego. Czasem jednak po sesji zostają takie smaczki jak uwędzone, pieczone ziemniaki. To skarb, którego bym nie śmiała wyrzucić. Aby po zdjęciach nie jeść ich jednak zimnych, pokroiłam je w plasterki podsmażyłam na maśle z czosnkiem i pietruszką i podałam z pyszną kruszonką. Kruszonka oczywiście z czerstwym chlebem, a dla mnie połączenie ziemniaki z chlebem to rozkosz nie do opisania. Dawno nie jadłam niczego tak otulająco pysznego. Tak powinien smakować każdy piątek!
SKŁADNIKI:
- 1 kg młodych ziemiaków
- wiórki wędzarnicze
- 2 łyżki masła
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól
KRUSZONKA:
- pęczek koperku
- 1 kromka czerstwego chleba na zakwasie
- garść pestek dyni
- garść pestek słonecznika
- garść orzechów laskowych
- szczypta soli
RZYGOTOWANIE :
Ziemniaki myjemy i osolonym wrzątku przez ok. 10 min – prztspiesze nam to pieczenie, mozemy pominąc ten punkt. Do garnka żeliwnego wsypujemy wiórki i stawiamy na ogniu. Kiedy wiórki zaczną dymik wkładamy ziemniaki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczmy ok. 30 min, lub aż ziemniaki zmiękną. Na tym etapie mamy pięknie upieczone i uwędzone ziemniaki, które możemy w zasadzie już podać. Możemy też, pokroić je w plastry i usmażyć na maśle z czosnkiem dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki.
Jeśli nie mamy wiórow wędzarniczych, po prostu ugotujmy ziemniaki w osolonej wodzie. Posypka i masełko zrobią robotę!
Wszystkie składniki posypki blendujemy, tak aby powstała kruszonka. Ze względu na dodatek koperku kruszonka będzie lekko wilgotna, ale mnie zupełnie to nie przeszkadzało, smak był obłędny.
Jeśłi kochacie ziemniaki tak jak ja koniecznie wypróbujcie także ten przepis.
Gdzie można znaleźć wiórki wędzalnicze?
Ja kupuję on line 🙂
Uwielbiam ziemniaki pod każda postacią ale niestety za koperkiem nie przepadam. Czy koperek mogę zastąpić szczypiorkiem? Pozdrawiam smacznie ?
Oczywiscie, zastąp takim ziołem jakie lubisz. Może być np. smażona szałwia -)
Ja to jestem wielką fanką ziemniaków więc każdy przepis z nimi wypróbuję bardzo chętnie!!!
Mam podobnie, dlatego teraz mogłaym jeść ziemniaki i szparagi na zmianę:-)
Takie proste, a takie pyszne danie ! palce lizać